Jazzselskabet i Aarhus uddelte søndag 5. februar 2017 den eftertragtede jazzpris, Gaffelprisen. Denne gang gik prisen til saxofonisten, underviseren og musikentreprenøren Christian Vuust.

Christian Vuust har et stort antal CD-udgivelser bag sig og har bl.a. været leder af Northern Voices, Pauseland, Dan Danske Salmeduo, Dynamo og Jazz & Poetry sammen med digteren Peter Laugesen. Senest har han markeret sig med de bemærkelsesværdige udgivelser ”Urban Hymn” og ”Storytelling” produceret sammen med amerikanske musikere.  Sideløbende har han siden 1991 arbejdet som underviser på Det Jyske Musikkonservatorium, hvor mange tidligere studerende peger på ham som en vigtig inspirator.

I begrundelsen for valget af Christian Vuust som prismodtager, nævnte Jazzselskabets formand, Jes Halding bl.a., at Christian Vuust på mange punkter levede op til de nedskrevne krav til modtagere af Gaffelprisen.

”Christian Vuust benytter sig af mange indfaldsvinkler for at udbrede kendskaben til Jazzmusikken. Det viser hans mange udgivelser og projekter både som leder og medspiller, og altid med stor spændvidde i aktiviteterne. For Vuust er en udgivelse ikke blot en indspilning men et projekt som f. eks. omfatter en bog med sangtekster, historien bag teksterne og et essay og et digt. Prismodtageren forstår at tænke de enkelte musikprojekter længere end man normalt gør,” sagde Jes Halding i motivationen for prisen. ”Christian Vuust er en rigtig musikentreprenør,” understregede formand

I forbindelse med prisuddelingen spillede Frie Fugle koncert. Et orkester specielt sammensat tillejligheden. . Udover Christian Vuust bestod orkesteret af Florián Navarro, klarinet og saxofon, Søren Dahl Jeppesen, guitar, Hans Esbjerg, klaver, Jens Mikkel, bas og Morten Nottelmann, trommer. I takketalen betegnede Vuust de fire musikere som nogle af hans livs ”lykkes smede”.

Sammen med det synlige bevis for Gaffelprisen, en stemmegaffel fik prismodtageren en check på 10.000 kr., som i år var sponseret af Dansk Musiker Forbund, Aarhus. Det var 37. Gang prisen blev uddelt. Prisuddelingen foregik i Kunsthal Aarhus.

Foto: Poul Nyholm